Met Zelfcompassie schreef Kristin Neff een bestseller die ook jaren later mensen blijft inspireren. Reden genoeg dus om deze everseller in 2023 opnieuw uit te brengen in een nieuw jasje!

Geïnspireerd door de boeddhistische traditie, pleit Neff voor drie dingen:

  1. meer begrip hebben voor jezelf in tijden dat je het moeilijk hebt,
  2. accepteren dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven,
  3. je gevoelens onder ogen kunnen zien, zonder een oordeel te vellen.

Want de kracht van deze zelfliefde verbetert de kwaliteit van je leven!

Oefening: in welke mate reageer jij op jezelf en je leven?

Hoe reageer je gewoonlijk op jezelf?

  • Wat voor punten zijn er waarop jij jezelf meestal beoordeelt en bekritiseert: uiterlijk, carrière, relaties, je ouderschap, enzovoort?
  • Wat zeg je tegen jezelf wanneer je een onvolmaaktheid ziet of een fout maakt: scheld je jezelf dan uit of sla je een wat vriendelijker, begripvoller toon aan?
  • Als je heel erg kritisch bent, hoe voel je je dan?
  • Wat zijn de consequenties van zo’n hardvochtige houding tegenover jezelf? Word je er gemotiveerder van, of voel je je er eerder door ontmoedigd en gedeprimeerd?
  • Hoe zou je je voelen, denk je, als je jezelf echt zou kunnen accepteren zoals je bent? Jaagt die mogelijkheid je angst aan, vind je het hoopgevend, of allebei?

Hoe reageer je gewoonlijk op de problemen die zich in het leven voordoen?

  • Hoe behandel je jezelf als je in het leven op problemen stuit? Heb je de neiging om gewoon te negeren dat je het moeilijk hebt en concentreer je je uitsluitend op het oplossen van het probleem, of maak je pas op de plaats om jezelf zorg en troost te bieden?
  • Heb je de neiging om je te laten meeslepen door het drama van moeilijke situaties, waardoor je er een groter probleem van maakt dan nodig is, of heb je de neiging de zaken in een uitgebalanceerd perspectief te blijven zien?
  • Heb je de neiging om je van anderen afgesneden te voelen als er dingen fout gaan, en heb je dan het irrationele gevoel dat anderen het beter hebben dan jij, of probeer je de gedachte vast te houden dat iedereen weleens problemen meemaakt in zijn leven?

Heb je het gevoel dat je te weinig zelfcompassie hebt? Ga dan eens bij jezelf na of je jezelf ook daarvoor bekritiseert. Als dat zo is, roep jezelf dan tot de orde. Probeer compassie te voelen voor het feit dat het nu eenmaal heel moeilijk is om een onvolmaakt mens te zijn in deze extreem competitieve samenleving. In onze cultuur wordt zelfcompassie niet benadrukt, eerder het tegendeel. We kunnen nog zo ons best doen, maar ons best is nooit goed genoeg. Het wordt tijd om het over een andere boeg te gooien. We kunnen er allemaal van profiteren als we leren meer compassie voor onszelf te hebben – en geen beter moment om daarmee te beginnen dan nu.

In goede en in slechte tijden, of je nu in de zevende hemel bent of aan de grond zit, zelfcompassie zal je altijd op de been houden en je helpen een betere plek te bereiken.

In welk opzicht is dit relevant voor jou als lezer? In dit en elk volgend hoofdstuk staan oefeningen die je meer inzicht kunnen geven in de manier waarop jouw voortdurende zelfkritiek je schaadt. Er zijn oefeningen bij met behulp waarvan je meer zelfcompassie kunt ontwikkelen, waardoor dit een vaste gewoonte wordt in je dagelijkse leven en jij een gezondere manier ontwikkelt om met jezelf om te gaan. Het precieze niveau van je zelfcompassie kun je bepalen met behulp van de zelfcompassieschaal die ik voor mijn onderzoek heb ontwikkeld. Ga daarvoor naar mijn website – www.self-compassion.org – en klik op de link ‘Test Your Self- Compassion Level ’. Zodra je een reeks vragen hebt beantwoord, wordt het niveau van je zelfcompassie voor je uitgerekend. Je zou je score kunnen noteren, en de test nog eens kunnen herhalen als je het boek uit hebt, om te bepalen of je zelfcompassie is toegenomen dankzij de oefeningen.

De keus is aan jou: je zelfwaardering kan nu eenmaal niet altijd in optima forma zijn, en je leven zal altijd zwakten vertonen en onvolmaakt zijn, maar de zelfcompassie zal altijd op je liggen wachten als een veilig toevluchtsoord. In goede en in slechte tijden, of je nu in de zevende hemel bent of aan de grond zit, zelfcompassie zal je altijd op de been houden en je helpen een betere plek te bereiken. Het vergt inzet om af te komen van die levenslange gewoonte om jezelf te bekritiseren, maar welbeschouwd is het enige wat er van je wordt verlangd dat je je ontspant, het leven voor lief neemt, en je hart voor jezelf openstelt. Het is makkelijker dan je misschien denkt, en je leven kan erdoor veranderen.

 

Bestel hier jouw exemplaar:

Zelfcompassie

Originele en effectieve manier om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Krijg met deze everseller meer zelfvertrouwen:
• begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt:
• acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven
• het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Maar compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker. Dat ontdekte psychologe en boeddhist Kristin Neff na haar pogingen om los te komen van de problematische relatie met haar vader. Steeds weer belandde ze bij verkeerde mannen en in relaties ... lees meer die haar niet gelukkig maakten, totdat ze besefte dat ze pas liefde kon geven als ze zichzelf liefhad.
Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen.

€ 21,99