Na twintig jaar journalistiek besluit Soetkin Bulcke in 2020 om parttime in het secundair onderwijs te stappen. Als zij-instromer zal ze 2,5 jaar Engels en Nederlands geven aan 4 en 5 TSO in een superdiverse school in Merksem. Ze voelde zich goed omringd, op een warme, typisch Vlaamse school, met een rijke traditie aan zorg en aandacht voor iedereen en een exceptioneel idealistisch en bevlogen team.

Na het shockeffect van de eerste weken vindt Soetkin Bulcke met vallen en opstaan haar weg in de jungle van het onderwijs en stelt ze vast dat ze in haar leven nooit zoveel heeft bijgeleerd als de afgelopen jaren. Maar er is ook groeiende verbazing over hoe er in de media, haar vertrouwde biotoop, wordt bericht over dat onderwijs. Met veel clichés en aannames die niet stroken met de werkelijkheid.

“Mijn leerlingen hebben me geleerd hoe je echt naar het leven kunt kijken, en daar ben ik hun de rest van mijn leven dankbaar voor. Dit boek is een uitgestoken hand naar de maatschappij. We hebben niet alleen leerkrachten nodig, iedereen kan iets doen voor ons onderwijs.”
Soetkin Bulcke

In Expeditie onderwijs vertelt Soetkin Bulcke over haar ervaringen, en gaat ze te rade bij een aantal experts over de échte problemen in het onderwijs, en hoe die accuraat aan te pakken de komende jaren. 

  • Autoritair zijn in de klas werkt niet meer, wat komt in de plaats? Met leiderschapsexpert Koen Marichal
  • Hoe geef je goed les in een superdiverse school?Met schooldirecteur Karin Heremans & Ish Ait Hamou
  • Hoe ga je om met kansarmoede? Met Tim ’S Jongers, Correspondent Samenleven voor De Correspondent en en directeur van de Wiardi Beckman Stichting
  • Wat kunnen we zelf doen voor het onderwijs? Met Sophie Buysse, oprichtster van Debateville

Een messcherpe analyse vanuit de praktijk, maar ook een pleidooi voor nuance en mildheid. De gids voor de zij-instromer die Soetkin Bulcke zelf graag had gehad en de sleutel voor onderwijsvernieuwing waar we al zo lang op wachten.


Bestel jouw exemplaar:

Expeditie onderwijs

Een mix van memoir, essay en onderzoek die leidt naar de sleutel tot de onderwijsvernieuwing waar we al zo lang op wachten.   Door alle berichten over het lerarentekort besluit Soetkin Bulcke na twintig jaar in de journalistiek deeltijds les te geven in een school in Antwerpen. Van de ene dag op de andere staat ze voor klassen die al drie maanden geen leerkracht Nederlands of Engels meer gezien hebben. Het onderwijsdiploma dat ze lang geleden behaalde, helpt haar niet bij de realiteit van een hedendaagse klas. Als daar ook nog een pandemie bij komt, moet ze in een paar ... lees meer weken tijd een totale ommekeer maken.   Met vallen en opstaan krijgt ze grip op haar klassen, dankzij haar creativiteit, die haar helpt bij het bedenken van goede lessen. Tegelijk groeit haar verbazing, omdat we buiten de schoolpoort geen idee hebben van hoe het er op school echt aan toegaat.

€ 22,50