Suske en Wiske-lezers mogen zich verheugen op een mooi najaar, want dan verschijnen er immers twee fantastische nieuwe albums van hun geliefde helden: De keizerkop en De schakende schim. Een flashinterview met Peter Van Gucht.

‘Kan je al iets meer over De keizerkop vertellen?

‘Een bezoek aan het Romeins theater in de Zuid-Franse stad Orange bracht me op het idee voor De keizerkop,’ steekt Peter direct van wal, ‘daar hoorde ik voor het eerst dat enkel het hoofd van de keizerbeelden werd vervangen als er een nieuwe keizer aan de macht kwam. Dat inspireerde me onmiddellijk. Lambik aan het hoofd van de stad Tongeren, de nieuwe keizer komt op bezoek maar het hoofd van zijn beeld is zoek, met alle gevolgen van dien. Dat Tongeren nog niet als uitvalsbasis voor een Suske en Wiske gebruikt werd, was meegenomen.’

Met dit verhaal treed je in een mooie Vandersteen-traditie, Lambiorix, De nerveuze Nerviërs … Wou je zo de meester eer betonen?

Zeker. Eigenlijk wil ik met elk album de meester eer betonen. Je hoopt toch altijd ergens dat je werk zich tussen de klassiekers overeind kan houden. Dat is geen makkelijke opgave en de ene keer lukt het beter dan de andere. Niet omdat je minder goed werk aflevert, maar soms schurkt het dichter bij jezelf aan dan bij Vandersteen. Maar het is inderdaad zo dat we af en toe eens gaan grasduinen in de oudere albums om ons daardoor te laten inspireren. Dat geeft de verhalen een herkenbare Vandersteen-look-and-feel. Leuk voor oudere lezers, waartoe ik ook behoor, trouwens …

Was er een samenwerking met het Gallo-Romeins museum in Tongeren?

De mensen van het museum hebben het scenario en de tekeningen nagekeken en advies gegeven zodat alles accuraat in beeld gebracht zou worden. De tentoonstelling waarin getoond werd hoe men de stand beelden uit die tijd steeds van kleur voorzag, liep toen in het museum. Dus hebben we de beelden in het album ook een kleurtje gegeven. Wat eerst vreemd aandeed omdat je altijd zo gewend bent ze in het wit te zien.

Peter van Gucht

Peter van Gucht (°1963, Ekeren) studeerde in 1986 af aan de animatieafdeling in het HRITCS te Brussel. Als stripscenarist zette hij zijn eerste stappen in de studio van Marc Legendre (Biebel). Daarna volgden ook andere reeksen zoals Zapman wat hij maakte met Jan Bosschaert en Rafke de raaf en de M-kids die hij beide met Luc Morjaeu in het leven riep. Hij tekende en verzon ook jarenlang zelf cartoons voor TV-ekspres en Teveblad. Sinds 2005 is Peter Van Gucht ook de hoofdscenarist van Suske en Wiske.

374 De keizerkop

Lambik is de Aedilis van Tongeren in de tijd van de Romeinen. Wanneer op een dag het bericht komt dat er een nieuwe keizer aangesteld is en dat die Tongeren wil bezoeken, raakt de grote leider Lambik in paniek. Het keizerbeeld op het plein draagt nog steeds het hoofd van de oude keizer. Als Lambik dat hoofd niet vervangt, riskeert hij de toorn van de nieuwe keizer en ziet het er rampzalig uit voor hem. Helaas is dat nieuwe hoofd spoorloos verdwenen en blijkt het zo goed als onvervangbaar. Onze vrienden doen het onmogelijke om de situatie recht te zetten ... lees meer maar krijgen daarbij stokken in de wielen van een gemaskerde onbekende.

€ 7,99