Romantasy, een samenvoeging van de woorden ‘romance’ en ‘fantasy’, is een van de snelst groeiende genres van Nederland en Vlaanderen! In dit genre gaan romantiek, liefde en passie hand in hand met avontuurlijke en magische elementen. Op TikTok is dit genre heel populair bij jongeren, maar ook volwassenen vinden steeds meer hun weg naar dit genre.

Zijn de hashtags #darkacademia en #enemiestolovers nieuw voor je? Dan geven hierbij graag een overzicht van thema’s binnen romantasy, alsook enkele tips om kennis te maken met dit genre.

Beauty and the Beast
Beast is een monsterlijk hoofdpersonage, qua uiterlijk en/of karakter. Beauty is juist een vriendelijke en emotionele ziel, die in staat is de goedheid van Beast te zien terwijl niemand anders dat kan.

Dark Academia
Een stroming in de Romantasy over de liefde voor cultuur, kunst, zelfontdekking en esthetiek in de academische wereld. Met de nadruk op alles wat magisch, mysterieus en melancholisch is.

Faerie
Alles wat betrekking heeft op de feeënwereld.

Female Agency
Het vermogen van vrouwelijke personages om hun eigen beslissingen te nemen, waardoor ze zich kunnen emanciperen en zelf macht en/of invloed kunnen uitoefenen.

Gothic Fantasy
Combineert de gotische roman met fantasy, waarbij het duistere met het avontuurlijke wordt vermengd.
Gekenmerkt door verontrustende sferen en verwoestende emoties.

Morally Grey
Een personage met een dubbelzinnige, grijze moraal, goed noch slecht, zwart noch wit. Handelt vaak op moreel twijfelachtige wijze, maar blijkt gedreven te zijn door een hoger doel.

Spice
Letterlijk pikant. Aanduiding voor het aandeel erotische elementen, soms heel expliciet,
soms alleen gehint, binnen een verhaal.

Slow Burn
De langzame ontwikkeling van romantische (en fysieke) aantrekkingskracht tussen de personages
gedurende het verhaal.

Enemies to Lovers
Personages die elkaar aanvankelijk haten, maar achter de vijandigheid schuilt een sterke aantrekkingskracht. In de loop van het verhaal zullen de personages verliefd op elkaar worden.
Zoals ‘De tranenmaker‘ en ‘Serpent and Wings of the Night‘.

Friends to Lovers
Personages die aanvankelijk vrienden zijn, vaak al van kinds af aan, maar die in de loop van het
verhaal verliefd op elkaar worden. Zoals in ‘Zoals sneeuw valt‘.

Fanfiction
Verhalen geïnspireerd door andere populaire films en boeken. Veel Romantasy begint als online gepubliceerde fanfiction.

Zoek je goede Romantasy om mee te starten? Dan geven wij graag onderstaande leestips! In 2025 zullen ook de grootste populaire series in het Nederlands vertaald worden, waaronder The North Wind van Alexandria Warwick en Het verborgen genootschap van Jude Archer (Sterren en koper en Afgrond en betovering).

De tranenmaker

Binnen de muren van Grave, het weeshuis waar Nica opgroeide, werden altijd al verhalen verteld bij het kaarslicht. De bekendste was die van de tranenmaker, een mysterieus figuur met ogen zo helder als glas, en de veroorzaker van alle angsten die mensen voelen.

Op haar zeventiende lijkt het moment gekomen om de verhalen uit haar kindertijd achter zich te laten. Nica’s droom wordt werkelijkheid wanneer Mr. en Mrs. Milligan haar adopteren. Maar ze is niet de enige. Rigel, een rusteloze, mysterieuze wees, wordt ook uit Grave weggehaald. En hij is de laatste persoon die Nica als adoptiebroer zou wensen. ... lees meer Rigel is intelligent, speelt betoverend piano en is onvoorstelbaar knap, maar heeft een donkere, onaangename kant.

Hoewel Nica en Rigel een verleden delen vol verdriet en gebrek aan liefde, is het onmogelijk om samen te wonen. Vooral als de legende hen achtervolgt en de tranenmaker echt lijkt te bestaan. Maar Nica heeft er alles voor over om haar droom te beschermen, en alleen als ze haar angsten onder ogen komt zal ze haar vleugels kunnen uitslaan, zoals de vlinder waarnaar ze vernoemd is.

‘Een verhaal vol emotie, dat je na elk hoofdstuk naar adem doet happen.’ – Il Libraio

€ 24,99

Zoals sneeuw valt

Een hart wit als sneeuw. Een liefde die raast als een storm. Een geheim om mee de dood in te nemen… Ivy is opgegroeid te midden van de bevroren meren en ongerepte bossen in Canada, omringd door de sneeuw waar ze zo van houdt. Na een groot verlies moet ze naar Californië verhuizen, maar ze kan aan niets anders denken dan aan wat ze achterliet. De enige familie die Ivy nu nog heeft is haar peetvader John. Maar zijn zoon, Mason, is niet langer het schattige jongetje van wie ze als kind foto’s zag. Hij is inmiddels volwassen en heeft de priemende ... lees meer ogen van een wild dier. De eerste keer dat hij naar haar lacht – dreigend, zijn perfecte lippen opgetrokken – weet ze dat met hem samenleven niet makkelijk gaat worden. Mason wil haar niet in zijn huis en doet er niets aan om dit te verbergen. Terwijl Ivy probeert haar hoofd boven de woeste golven van haar nieuwe leven aan de oceaan te houden, blijven Canada’s ijzige mysteries haar achtervolgen. Ook al doet ze er alles aan om haar hart, wit als sneeuw, nog een keer te laten bloeien en zo de winterse kou te overwinnen. ‘Een aangrijpend verhaal over allesverzengende liefde.’ – Chicklit.nl over De tranenmaker ‘Een verhaal vol emotie, dat je na elk hoofdstuk naar adem doet happen.’ – Il Libraio

€ 24,99

The Serpent and the Wings of Night

Limited edition! Exclusieve brief van de auteur voor de Nederlandse en Vlaamse lezer!
De Romantasy-sensatie voor de fans van Fourth Wing van Rebecca Yarros Voor mensen en vampiers zijn de regels om te overleven hetzelfde: niemand vertrouwen, nooit opgeven en altijd je hart bewaken Oraya is de geadopteerde mensendochter van de vampierkoning van het Huis van Nacht. Als mens is ze normaal niet meer dan een prooi voor een vampier, en haar enige kans om te overleven is meedoen aan de Kejari: een legendarisch toernooi dat door de Godin van de vampiers zelf wordt georganiseerd. Winnen zal niet makkelijk zijn, want de wreedste krijgers van het ... lees meer Huis van Nacht, het Huis van Bloed en het Huis van Schaduw hebben zich aangemeld voor het toernooi. Om een vroege dood te voorkomen, moet Oraya een verbond sluiten met een mysterieuze rivaal: Raihn. Alles aan hem is gevaarlijk. Hij is een meedogenloze moordenaar en hij wil haar vaders troon veroveren. Maar wat Oraya het meest beangstigt, is dat ze zich meteen tot hem aangetrokken voelt. Er is alleen geen plaats voor medelijden in de Kejari. De toekomst van haar vaders koninkrijk staat op het spel, en ook al begrijpt Raihn haar misschien beter dan wie dan ook, hun liefde kan haar ondergang worden.

€ 24,99

The Ashes and the Star Cursed King

Het spectaculaire tweede deel in de Kronen van Nyaxia-serie, vol liefde, intrige en bloedstollende actie  Na afloop van de Kejari is alles wat Oraya ooit voor waar hield vernietigd. Als gevangene in haar eigen koninkrijk is ze in rouw over het verlies van haar enige familie, ook al weet ze niet eens de waarheid over haar eigen afkomst. Ze heeft maar één zekerheid: ze kan niemand vertrouwen, zeker Raihn niet. Raihn vecht voor zijn plek als koning van het Huis van Bloed en als hij Oraya een geheime alliantie aanbiedt, is het aannemen van de deal haar enige kans om ... lees meer haar koninkrijk terug te winnen en wraak te nemen op de minnaar die haar verraden heeft. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet ze een verwoestende oude kracht gebruiken die verweven is met de grootste geheimen van haar vader. Terwijl ze haar mysterieuze verleden en haar toekomst onder ogen ziet, wordt Oraya gedwongen om te kiezen tussen een bloedige machtsstrijd of de verwoestende liefde die haar ondergang kan worden. De Romantasy-sensatie voor de fans van Fourth Wing van Rebecca Yarros

€ 29,99