Wij tippen natuurboeken, romans die je onderdompelen in prachtige locaties en jeugdboeken voor kinderen die graag buitenspelen! 

Non-fictie

Onze natuur

Peter Wohlleben onderzoekt de vraag hoe het kan dat het schijnbaar meest ontwikkelde wezen op deze planeet diens eigen leefomgeving vernietigt
Hebben we ons lot daadwerkelijk zelf in de hand of reageren we, net als alle andere diersoorten, vooral instinctmatig? Dat laatste lijkt het geval te zijn. We lijken niet in staat tot langetermijndenken en zijn puur geïnteresseerd in onmiddellijke behoeftebevrediging. De mensheid plundert de hulpbronnen van de planeet en stevent af op haar eigen ondergang. Aan de hand van verrassende vergelijkingen tussen de mens n het dieren- en plantenrijk, betoogt Wohlleben dat begrip van onze menselijke natuur en het erkennen van haar constante invloed  essentieel zijn voor een nieuwe, duurzame toekomst. Door ons verleden en ... lees meer onze plaats in de natuurlijke wereld te begrijpen, kunnen we een toekomst creëren die zowel voor ons als voor onze planeet leefbaar is.

€ 22,99

Boslof

Vier seizoenen lang wandelt, kruipt en sluipt Dieter Coppens door ‘zijn’ Zoerselbos, alleen of met experts. Gewapend met zijn telelens en een hoofd vol natuurweetjes is Dieter jouw enthousiaste, persoonlijke natuurgids. Hij laat je zien dat het bos niet zomaar een decor is om in te wandelen, maar een aaneenschakeling van radertjes die allemaal hun functie hebben in dat grote, verbazingwekkende geheel.   Boslof is een boeiende mix van persoonlijke mijmeringen en observaties, diepgravende gesprekken met experts, wonderbaarlijke natuurweetjes en prachtig beeldmateriaal.

€ 29,99

Lichteters

Om te kunnen overleven op de plek waar ze geworteld zijn, hebben planten allerlei creatieve strategieën ontwikkeld. Dankzij recent biologisch onderzoek weten we dat ze communiceren, familie herkennen, geluiden horen en zelfs herinneringen opslaan en sociaal gedrag vertonen. Wat kunnen we van deze fascinerende wezens leren over het leven op aarde? En hoe moeten we ons tot ze verhouden? In Lichteters duikt Zoë Schlanger in de complexe, wilde en ontzagwekkende wereld van de planten en zet onze ideeën over autonomie, bewustzijn en intelligentie op hun kop. Het resultaat is een boek dat laat zien hoe we door planten te begrijpen ... lees meer ook op een nieuwe manier leren kijken naar onszelf en naar onze verhouding tot de natuur.

€ 27,50

Bosrijk

Bossen en mensen: we kunnen niet zonder elkaar, maar als het zo doorgaat ook niet langer mét elkaar. Hoe zijn onze kennis en opvattingen over de natuur door de jaren heen veranderd? En hoe zijn mensen, bomen en de talrijke organismen die het bos rijk is met elkaar verbonden? Bioloog Anne Sverdrup-Thygeson neemt ons na 25 jaar wetenschappelijk onderzoek in en naar het bos mee in die fascinerende wereld.
Aan de hand van een twee eeuwen oud botanisch handboek dat nog van haar betovergrootvader is geweest, vervlecht Sverdrup-Thygeson ecologie, geschiedenis, politiek en cultuur om te laten zien dat een bos ... lees meer meer is dan een verzameling bomen. Bosrijk wijst ons de weg in een fascinerend ecosysteem, een superorganisme waarin bomen, planten, dieren, insecten, mossen, schimmels en mensen elkaar in evenwicht houden. Deze meeslepende en indrukwekkende ode aan de natuur toont aan waarom het juist nu zo belangrijk is om het bos te koesteren.

€ 22,99

Het bosboek

Een wandeling in het bos: iedereen geniet ervan, maar we doen het veel te weinig! Gek toch? Want al na een halfuurtje in het groen voel je je vrolijker en energieker. Toch hebben we er vaak geen idee van wat er allemaal leeft in het bos. Dankzij Het bosboek veranderen ‘vogels’ in kauwen, pimpelmezen, roodborstjes en boomklevers. ‘Dingen’ op de grond worden braakballen of de pootafdrukken van een vos. Je (her)kent plots een ringslang, een gehakkelde aurelia en een tonderzwam. En ineens zie je ook door het bos de bomen: een beuk, een eik, een wilde kastanje. Zo krijgt dat ... lees meer bos verrassend veel lagen, zelfs voor absolute beginners! Hoe ontdek je of er een den of een spar voor je staat? Hoe zie je het verschil tussen een krekel en een sprinkhaan? Welke planten kleven en welke paddenstoel stinkt? Leven bij ons ook wasberen? (Antwoord: ja!) En zoveel meer… Volledig geïllustreerd met duidelijke en leuke tekeningen. Met gratis stevige determinatieposter om mee te nemen op stap.

€ 25,99

De kleine moestuin

Het maakt niet uit hoe weinig ruimte je ter beschikking hebt – een vensterbank, een balkon, een terras, een klein tuintje – of hoe onervaren je bent, je eigen groenten, kruiden of fruit kweken is haalbaar voor jou met De kleine moestuin als gids. Begin met makkelijke soorten als pluksla, munt en tuin- of waterkers, verbreed daarna je horizon en ga voor iets bewerkelijker groenten als tomaten. Dankzij de informatie uit dit boek haal je binnenkort je eigen mini-oogst binnen.   Inclusief 40 handige projectfiches van groenten, kruiden en kleinfruit.   Met advies, tips en tricks van moestuinexpert Jane Moore.

€ 19,99

Fictie

Beneden in het dal

Fredo en Luigi zijn broers, opgegroeid in Valsesia, een bergdal in Noord-Italië. Ze lijken op elkaar maar zijn toch heel verschillend, net als de boompjes die hun vader voor hen heeft geplant toen ze jong waren. Voor Fredo een spar: sterk, solide en schaduwrijk. Voor Luigi een lariks: een boom die snakt naar de zon en meebuigt met de wind. De uit Milaan afkomstige Elisabetta, die in haar jeugd de zomers deels in Valsesia doorbracht, laat op haar eenentwintigste Milaan achter zich en verkast definitief naar het dal. Ze begint een relatie met Luigi, inmiddels boswachter, en is in verwachting ... lees meer van hun dochtertje. Fredo heeft het dal verlaten en is naar Canada verhuisd, waar hij houthakker is geworden. Zijn terugkeer naar Italië heeft alles te maken met de dood van hun vader en met diens lege, oude huis, ver weg van alles. En ook met een afrekening, en met een uiterste poging om het verleden onder ogen te komen. Beneden in het dal is een pure, krachtige vertelling, waarvoor Paolo Cognetti zich heeft laten inspireren door het album Nebraska van Bruce Springsteen en door de verhalen van Raymond Carver en Flannery O’Connor. Herkenbaar is de geserreerde en toch beeldende schrijfstijl, en zoals gebruikelijk bij Cognetti spelen natuur en milieu een prominente rol. Een perfecte roman voor de vele liefhebbers van De acht bergen.

€ 22,99

De acht bergen

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige ... lees meer Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

is nu verfilmd door Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch.

€ 15,00

2 De roep van het onbekende

Een magische tuin. Een exotische reis. Een noodlottige liefde De Verloren Tuinen van Heligan liggen als een betoverend paradijs aan de zuidkust van Cornwall. Een droom komt uit voor de Londense Lexi als zij een tentoonstelling mag voorbereiden om het jubileum van de tuinen te vieren. Samen met haar collega Ben doet ze onderzoek naar het verleden van het landgoed. Terwijl zij naar elkaar toe groeien, ontdekken ze het mysterieuze verhaal van een jonge man die ruim tweehonderd jaar geleden gedwongen werd Heligan te verlaten. 1815. Avery, de zoon van de landgoedbeheerder, vlucht na een tragisch duel naar India. Daar ... lees meer sluit hij zich aan bij een botanische expeditie die hem naar het afgelegen Nepal brengt – op een avontuur van bijna magische schoonheid, waarbij hij verliefd wordt maar ook in levensgevaar komt... ‘Een licht, fris en verslavend verhaal waarin Corbi realiteit en fictie op een meesterlijke wijze weet te vermengen.’ – Hebban.nl

€ 22,99

Bloemeneiland

Pien zit er sinds de dood van haar moeder een halfjaar geleden behoorlijk doorheen. Om haar thuissituatie te ontvluchten en weer wat energie te krijgen, besluiten zij en haar beste vriendin Leonor op vakantie te gaan. Terwijl ze nog over de locatie twijfelen, krijgt Pien uit onverwachte hoek een mysterieus bericht. Dit spoor brengt hen naar het groene Madeira. Wanneer daar steeds meer geheimen naar boven komen, lijkt alles wat Pien over haar verleden dacht te weten anders te zijn...

€ 17,50

Al het blauw van de hemel

Nadat bij Emile jong-alzheimer werd vastgesteld, besluit hij het ziekenhuis en het medeleven van zijn familie en vrienden te ontvluchten. Stiekem koopt hij een camper en plaatst een advertentie voor een reisgezel. Hij ontvangt een antwoord van Joanne, een mysterieuze jonge vrouw. Het is de start van een adembenemend mooie roadtrip. Lezers zijn enthousiast! 'Vriendschap, intens verdriet en liefde... Een emotioneel en onvergetelijk verhaal!' - Peggy, Libelle Leesclub (5 sterren) 'Een prachtig boek dat zeer vlot leest. Een echte aanrader!' - Nadine, Libelle Leesclub (5 sterren) 'Een prachtige roman met twee zeer speciale mensen die ik in mijn hart ... lees meer heb gesloten.' - Karin, Hebban (5 sterren) 'Een indrukwekkend verhaal over blindelings vertrouwen, vriendschap, onvoorwaardelijke liefde, beloftes, geloof, aanvaarding, stand houden en doorgaan. En bovenal een verhaal over het leven.' - Annelies, Hebban (5 sterren)

€ 24,99

Het mes in het vuur

De bekroonde Noorse bestseller, een epische, historische roman met prachtige natuurbeschrijvingen en een sterke, autonome vrouw in de hoofdrol Het is 1859. Brita Caisa Seipajærvi maakt zich op voor een lange tocht van Finland naar Noorwegen. Ze is weggestuurd door de plaatselijke kerk vanwege haar affaire met een getrouwde man. Brita Caisa is een mooie, onafhankelijke vrouw met twee zoons, beiden buitenechtelijk geboren van verschillende vaders. Het doel van haar reis is Bugøynes, een plek waar de zee vol zit met kabeljauw en waar ze een vriendelijke visser hoopt te vinden om mee te trouwen. Maar dan ontmoet ze onderweg ... lees meer de getrouwde boer Mikko, en de twee beginnen een geheime en verboden relatie. Het mes in het vuur is een epische, historische vertelling, boordevol geloofwaardige personages en levensechte natuurbeschrijvingen. En met Brita Caisa, wier leven geïnspireerd is op dat van haar eigen betovergrootmoeder, heeft Ingeborg Arvola een krachtig en fascinerend vrouwelijk personage geschapen.

€ 24,99

Kinderboeken

Expeditie natuur

Ik zoek, ik zoek … Iets plakkerigs! Iets prikkelends! Iets groens! Of misschien wel een spoor? Een pootafdruk? Een vuurwants. Kikkerdril. Vogelpoep. Een braakbal? Bingo! Dankzij dit boek met 52 zoektochten trek je er elke week van het jaar op uit in het groen. Ga samen op sporensafari, zoek gruwelijk vieze dingen tijdens de jakkiebakkietocht of organiseer een druk-op-de-knoptocht.   Wie wint de tuinvogelbingo? En wie is de held(in) van het waterwonderland? Wie houdt het (niet) droog tijdens de regentocht? En vooral: wie is er stoer genoeg voor een spannende Nachtelijke Missie?

€ 18,99

Mijn eerste pop-upboekje: In de jungle

Wie verstopt zich in de boom? En wie spettert er vrolijk in de poel? Trek eropuit in de jungle en laat je verrassen door de pop-updieren op elke pagina!

€ 9,99

High five! In de jungle

In de jungle zitten allerlei dieren. Raad jij wie er verstopt zit in de struiken en onder de bladeren?   Zoek, raad en geef je nieuwe vriendjes een high five!

€ 13,99

De boom die een wereld was

De boom is oud en stil. Aan een tak hangt een luiaard de hele dag roerloos voor zich uit te staren. Tussen de wortels slaapt  een beer. Een mier marcheert dag in dag uit dezelfde weg langs de stam. Maar wat gebeurt er als de nacht valt en niemand de luiaard meer in de gaten houdt? Waarom is de kruisspin zo mager? En Betsie, de bladluis, zo moddervet? Waarom kijken die twee snoeken in het meertje bij de boom zo chagrijnig? En die bonte boomeekhoorn – heeft die nou een horloge om?
Yorick Goldewijk maakt de lezer deelgenoot van de geheimen van deze dieren, hun gedachten en eigenaardigheden, en brengt alles ... lees meer heel knap met elkaar in verbinding. Jeska Verstegen maakte bij elk verhaal een prachtige, dromerige tekening, waarmee ze de sfeer van het boek perfect weet te vangen.

€ 18,99

Ik wil een bos voor mijn verjaardag

Simke is bijna jarig en ze heeft maar één grote wens: een boom in de straat. Ze schrijft een brief aan de burgemeester en wacht af. Als ze een paar dagen later wakker wordt, staat de straat vol bomen. Wat een geweldig cadeau! De hele straat komt tot leven: de boswachter vertelt over de dieren in de bomen, papa leest voor vanaf het balkon, er worden boomhutten gebouwd en kinderen spelen verstoppertje. Simke zou willen dat het bos voor altijd in hun straat blijft, maar kan dat wel?
Linda de Haan werd voor het maken van dit fantasievolle prentenboek geïnspireerd door ... lees meer het BOSK-project in Leeuwarden, waar honderd dagen lang een bos door de straten trok. Ze zag hoe kinderen van de bomen genoten en speelden in dit wandelende bos.

€ 16,99

Muis houdt van bijen

Muis houdt van bijen: ze zoemen vrolijk in haar tuin. Ze weet precies wat ze nodig hebben. Een huis, veel bloemen en water om te drinken. Leer speels over hoe bijen wonen, nectar verzamelen en honing maken en hoe ze voor ons voedsel zorgen. Bijen zijn gewoon geweldig!

€ 9,99

Hallo, boom!

Zou jij vrienden willen zijn met een boom? Dan is dit boek voor jou! In dit boek staan 21 dingen die je kunt doen om alles over bomen te ontdekken. Zo leer je wat voor bomen er bestaan en hoe je de lengte van een boom kunt meten, maar ook hoe belangrijk bomen zijn voor ons. En welke dieren wonen er allemaal in een boom? Natuurlijk valt er ook veel te spelen! Maak een bladerkunstwerk of klim in de takken van een goede klimboom. Je kunt ook zelf een boom planten of de bomen in je buurt verzorgen. Hallo, boom! ... lees meer nodigt kinderen uit om naar buiten te gaan, en de natuur dicht bij huis te ontdekken. Dat is leuk, leerzaam en zelfs rustgevend. Met dit boek wordt elk kind een echte bomenvriend!

€ 16,99

Een toren van tijgers

Mag ik alsjeblieft een poes?
Een poes om mee te spelen,
een poes om plat te aaien
en mijn snoepjes mee te delen. De bekende illustrator Gareth Lucas selecteerde zijn mooiste dierentekeningen voor dit innemende versjesboek. Als geen ander slaagt hij erin om dieren met gevoel én humor te tekenen. Neem bijvoorbeeld de groep beren die je aankijkt alsof er net een onverwachte foto wordt genomen... Voeg daarbij de rijmende, lieve en grappige versjes van Lizette de Koning en je hebt iets geweldigs in handen. Zij is een meester in het schrijven van lichte en geestige teksten die heerlijk zijn om voor te lezen. Een boek dat gekoesterd ... lees meer gaat worden in vele kinderkamers!

€ 18,99