Ben je op zoek naar jeugdboeken die aansluiten bij Pride maand? Hieronder vind je onze tips per leeftijd! Sommige van deze boeken gaan specifiek over de LGBTQ+ gemeenschap, terwijl andere gewoon een hoofdpersonage hebben dat tot de queer community behoort.

Prentenboeken, strips, historische romans en zelfs een thriller – voor alle kinderen en jongeren wat wils!

Allemaal gezinnen, vanaf 4 jaar

Allemaal gezinnen

Hoe zien gezinnen eruit? Hoe ziet jouw gezin eruit? En hoe veranderen gezinnen? In dit mooi geïllustreerde boek leren kleine kinderen over familiediversiteit: eenoudergezinnen, adoptie, pleeggezinnen, scheiden, hertrouwen, gemengde huwelijken en nog veel, veel meer.

€ 12,99

Over de regenboog, vanaf 7 jaar

Over de regenboog

We hebben allemaal weleens een regenboog aan de hemel zien staan, maar heb je je ooit afgevraagd hoe hij daar komt en waarom hij zoveel kleuren heeft? In dit boek lees je hoe regenbogen wetenschappers en kunstenaars hebben gefascineerd en hoe ze mensen over de hele wereld samen hebben gebracht. Je ontdekt ook hoe dit schitterende natuurfenomeen werd vereeuwigd in vlaggen en sprookjes, liedjes en beeldhouwwerken, schilderijen en spreekwoorden.

€ 17,99

Batcat, vanaf 8 jaar

Batcat

Het is geen vleermuis. En ook geen kat.
Het is eigenwijs, rond, en roze.
Rara, wat is dat? Het is... BATCAT! Batcat is het liefst alleen in de fijne boomhut op Spookeiland. In alle rust gamen, snacken en tv-kijken, heerlijk! Maar dan duikt er een brutaal spook op dat zomaar Batcats ijs opeet en een hoop irritante vragen stelt. Batcat wil rust! Met een verdwijnspreuk is dat spook zo verjaagd. Alleen even de ingrediënten bij elkaar zoeken... Dat valt op Spookeiland niet
mee als je geen vleermuis bent. En geen kat. Maar gelukkig is Batcat wel de enige echte Batcat. En dat is precies goed!

Voor de fans ... lees meer van DOG MAN!

€ 13,99

Een regenboog in mijn kast, vanaf 9 jaar

Een regenboog in mijn kast

Jasper weet dat hij op jongens valt, zijn ouders weten het ook. Verder nog niemand. Zijn oma heeft het uit zichzelf al begrepen. Zij geeft hem een regenboogriem; als hij die draagt, heeft hij geen woorden nodig. Jasper legt de riem achter in zijn kledingkast. Maar dan breekt na een lange, hete zomer de eerste schooldag aan. Durft Jasper de regenboog te dragen? Prachtig en van binnenuit beschrijft Dolf Verroen het universele verlangen om te kunnen zijn wie je bent. Met illustraties van Charlotte Dematons.

€ 15,99

Mystery Guest, vanaf 13 jaar

Mystery Guest

Pip: ‘Wat heb ik gedaan?’
Cody: ‘Ík heb haar vermoord.’
Norah: ‘Ze moest dood.’

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie zat er achter dat mysterieuze masker? Wie is de mystery guest? Meesterlijk speelt Maren Stoffels met perspectieven en motieven, zoals alleen zij dat kan – met een moorddadig spannende pageturner als resultaat.

€ 15,99

Neem nooit een beste vriend, 14 jaar

Neem nooit een beste vriend

Wat doe je als je je beste vriend niet meer kunt raadplegen? Joshua is woedend op Sergio, maar hij heeft hem ook nodig. Want hij weet zich geen raad met Lindsey – Lindsey die alle jongens gek maakt maar die moet huilen om ‘hoe ze naar haar kijken’, Lindsey die zoveel ingewikkelder in elkaar zit dan hij dacht. Wat bedoelt ze als ze een hartje-emoticon stuurt? Hoe ga je van zoenen verder naar seks? Hoe weet je wat de ander wil? En moet je per se verliefd zijn om seks te kunnen hebben? Als iemand Joshua’s vragen kan beantwoorden, is ... lees meer het Sergio.
Een hilarische, ontroerende, ontwapenende jeugdroman – vlammend opgeschreven door Erna Sassen, zoals alleen zij dat kan.

€ 17,99

Gender Queer, vanaf 14 jaar

Gender Queer

Genderqueer, de autobiografische graphic novel waarin Maia Kobabe allerlei demonen uit het verleden uitdrijft, is het verslag van een reis naar zelfidentificatie. Je leest over de verwarring en vernedering die puberale verliefdheden met zich mee kunnen brengen, over worstelen met je coming-out tegenover je familie en de maatschappij, over het vinden van echte vrienden, over erotische LGBTQ+ -fanfictie als uitlaatklep...   Genderqueer was oorspronkelijk bedoeld om Maia's familie uit te leggen wat het betekent om non-binair en aseksueel te zijn. Maar het werd veel meer dan een persoonlijk verhaal: het groeide uit tot een ontroerende gids die genderidentiteit bespreekbaar en ... lees meer inzichtelijk maakt voor vrienden, bondgenoten, en eigenlijk iedereen.

€ 24,99

Liefde en dood in de rode stad, vanaf 15 jaar

Liefde en dood in de rode stad

Mahmood is negentien in het woelige Bologna van de jaren tachtig. Hij stopt met zijn studie om kok te worden. Op markten en in de keukens van diverse restaurants leert hij het vak in de praktijk. En hij wordt verliefd – op de veel oudere Davide. Kan hun liefde bestaan? Terwijl Mahmood volop in het leven staat en toekomstplannen maakt, slaat het noodlot toe. Een bloedige aanslag zet heel Bologna op zijn kop. Mahmood heeft bange vermoedens over de dader van die aanslag... Net als in De poppenspeler van Lampedusa voert Rindert Kromhout de lezer mee naar de zonovergoten straten van ... lees meer Italië en haar bewogen geschiedenis – samen metzijn hoofdpersoon die niet anders kan dan zijn hart volgen.

€ 16,99

Wij, twee jongens, vanaf 15 jaar

Wij, twee jongens

West-Vlaanderen, 1910. Het gezin De Belder laat de armoede achter zich en zet de grote stap in het onbekende. Met het schip De Kroonland zullen ze de oversteek wagen naar Amerika. Maar de meningen over het land van belofte zijn verdeeld. Vader en Alexander zijn rotsvast overtuigd van het betere leven dat hen daar wacht. Maar moeder is bang, en ook Adriaan deelt het enthousiasme van zijn tweelingbroer niet. Zo onbesuisd als Alexander is, zo afwachtend is hij. Toch is Adriaan de enige die daadwerkelijk in New York terechtkomt. Hij is moederziel alleen, wordt meteen bestolen, kan niemand verstaan. Adriaan ... lees meer voelt zich doodongelukkig in de wereldstad. Hij haat de drukte, de smerigheid, de kleffe hitte en heeft heimwee naar de boerderij, de velden en de geur van vers stro. Het enige wat hij wil, is zo snel mogelijk geld verdienen om terug te keren naar zijn familie. Maar dan ontmoet hij Jack. En alles verandert. Schitterend realistisch relaas over de emigratie naar Amerika en over een langzaam ontluikende homoseksualiteit. Een Amerika-verhaal voor wie maar niet genoeg krijgt van de spektakel-musical 'Red Star Line'.

€ 19,99

Arendsoog, vanaf 15 jaar

Arendsoog – Een brug te ver

De zeventienjarige Anton Arend droomde er ooit van om journalist te worden. Of profvoetballer. Of iets anders. Nu heeft hij enkel nachtmerries over een verdacht ongeval waarbij zijn moeder betrokken was. Zijn oude leven is sindsdien ingestort, zijn gezin is uit elkaar gevallen en de enige reden waarom zijn klasgenoten nog met hem praten, is om mysteries op te lossen. Hij blijkt immers een steengoede detective. Kan Anton het juiste spoor volgen in zijn zoektocht naar zichzelf en de waarheid?

€ 10,00

Arendsoog 2: 5 voor 12

Wanneer de meest gehate leerkracht in het dorp Utzel plots overlijdt, lijkt zelfdoding de enige verklaring. Maar dan werpt een schaduw uit het verleden twijfel op de zaak. Voor tienerdetective Anton Arend worden eenvoudige raadsels plots duistere doolhoven waarin de dader de weg bepaalt.   In de wirwar van vriendschapsdrama’s, de regels van een nieuw lief en de vreemde terugkeer van zijn broer ontdekt Anton dat de grens tussen held en schurk net zo grillig is als de wifi op zijn slaapkamer. Zal Anton op tijd de waarheid kunnen onthullen, zelfs als het zijn eigen wereld vernietigt?   Of je ... lees meer nu een trouwe fan bent of nieuw in de wereld van Anton Arend: dit boek staat op zichzelf en biedt een spannende reis die je zonder voorkennis van het eerste deel kunt beleven!

€ 16,99