Twee jaar geleden verscheen het aangrijpende album Onze Oorlog van Mario Boon. Het verhaal speelde
zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk in het fort van Breendonk. De levensbepalende keuze tussen collaboratie of verzet was het belangrijkste thema. Voor Boons nieuwe stripverhaal Vreemde vogels is het fort van Eben-Emael de voornaamste locatie.

Laat die Tweede Wereldoorlog je niet los, Mario?

Mario Boon: Als uitgeweken Limburger ligt de Tweede Wereldoorlog me sowieso meer aan het hart dan de Eerste Wereldoorlog. Ik kende echter eigenlijk niet veel van dit stuk geschiedenis en dat triggerde me. Hoe meer ik over die periode en de regio las, hoe meer ideetjes ik kreeg die ik jammer genoeg niet in de strip heb kunnen verwerken. Wist je dat Louis Paul Boon (geen familie) in de buurt krijgsgevangen is genomen of dat de broer van E.P. Jacobs er gesneuveld is? De verhalen liggen er voor het rapen en ik wil ze graag vertellen. Ik had sowieso niet het gevoel dat ik na Onze Oorlog klaar was met de Tweede Wereldoorlog. Het was een heel ingrijpende periode voor ons land, waarvan de repercussies ons heden nog altijd beïnvloeden en waarvoor er een geïnteresseerd publiek bestaat.

Je verweeft zeer mooi de kleine geschiedenis van Jules en ‘Vosje’ met de grote geschiedenis.

Boon: Vreemde vogels speelt zich bij het begin van de Tweede Wereldoorlog af en
schetst hoe in dat uiterste uithoekje van België voor de tweede keer krijgsgeschiedenis is geschreven. (De eerste was de pandoering die Ambiorix uitdeelde aan het tweede legioen van Caesar). Jules Renard is een eenvoudige leerkracht-milicien met een passie voor geschiedenis. Het is een perfecte kapstok voor dit verhaal, dat moeilijk in één narratief te vatten is. Dat was meteen ook de grote uitdaging, juist omdat er zoveel kanten aan deze geschiedenis kunnen zitten: de Duitse versie, de Belgische versie, de historische versie, de persoonlijke versie…

Vreemde vogels boven Eben-Emael

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 werd er op de grens van België en Nederland militaire geschiedenis geschreven.  Een elite-eenheid Duitse parachutisten landde met zweefvliegtuigen bovenop het plateau van Eben-Emael en schakelde het oninneembaar geachte fort uit met speciaal daarvoor ontworpen explosieve ladingen. Deze onverhoedse aanval luidde het begin in van Hitlers westers offensief dat uiteindelijk zal leiden tot de capitulatie van Luxemburg, Nederland, België en Frankrijk. In dit verhaal volgen we het fictieve maar op ware getuigenissen gebaseerde relaas van Belgische en Duitse soldaten die deelnamen aan deze korte, maar hevige strijd. Van de eenvoudige milicien Jules ... lees meer Renard, de latere verzetsman Reinier Cremers tot de stoutmoedige paratroeper Helmut Wenzel, elk heeft zijn eigen verhaal in deze verbluffende raid. De herinnering aan hun moed en opoffering liggen aldus aan de basis voor dit stripboek.

€ 16,99