1. Kies een goede plek en vorm voor de moestuin
De perfecte plek moet je niet enkel kiezen op basis van zon, grond en water, maar ook door te kijken naar wat voor jou persoonlijk een goede plek is. Een goede moestuin houdt zowel je groenten als jezelf blij!
2. Leer je grond kennen en gebruiken
Onze bodem in België bestaat voornamelijk uit klei, leem en zand. Het is van groot belang om jouw grond te herkennen, want je grondsoort bepaalt alles in je moestuin.
3. Mulch zoveel als je kunt
Mulchen betekent letterlijk het bedekken van de grond met versnipperde materialen. Tuinresten laten liggen in je moestuin heeft talloze voordelen: het houdt onkruid weg, beschermt tegen felle regen en zon, behoudt de grondwaterstand en werkt als gratis compost.
4. Leer composteren
Het schrikt veel mensen af, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Het is eigenlijk mulchen met tuinafval. Het wordt vaak verward met mest, maar mest voedt de planten terwijl compost het bodemleven voedt. Zie het als een bodemverbeteraar en tegelijk een oplossing voor je tuinafval.
5. Gebruik mest, maar met mate
De juiste mest, op het juiste moment, voor de juiste plant kan wonderen doen. Mest brengt stikstof in de grond, een stof die je plant nodig heeft om te groeien. Maar wees vooral niet te enthousiast: als je moestuin gezond is, heb je maar weinig mest nodig.
6. Leer de kneepjes van het zaaien, planten en verspenen
De gouden tip voor beginnende tuiniers is om van elke soort groente maar één ras te kopen. Leg de zaden op vochtige potgrond, besprenkel dit met losse aarde en plaats het zaaigoed vervolgens in daglicht bij de juiste temperatuur. Verspenen, je plant verplaatsen van een kleine pot naar een grote pot, doe je best door de wortels zo intact mogelijk te houden.
7. Vecht niet tegen onkruid, maar geef het zijn eigen plek
Onkruid is vaak ongewenst, maar het heeft verschillende voordelen. Het is het bewijs van een vruchtbare grond, het trekt insecten aan en het kan zelfs mooi zijn. Vergeet ook niet dat je sommige zelfs kan gebruiken of opeten!
8. Verdiep je een beetje in wisselteelt en combinatieteelt
Groenten zijn opgedeeld in soorten of groentefamilies. Hoe je deze families plant en welke soorten je best naast elkaar kan zetten (of net niet) is een leerproces.
9. Koop niet te veel maar goed gereedschap
Je handen zijn vaak het beste gereedschap wat betreft moestuinieren. Verder heb je niet veel nodig: met een riek, een plantschopje, gieters (groot en klein), een schoffel, een snoeischaar en een spade kom je al ver.
10. Leer water geven, het is een kunst
Geef voldoende en regelmatig water, maar wat betekent dit juist? Veel hangt af van je bodem, maar er zijn toch een paar algemene regels. Geef je planten water in de ochtend (of in de avond), maar vooral niet in het midden op een hete dag. Verder geef je best water aan de wortels met een zachte waterstraal.
In de moestuin
Iedereen kan moestuinieren, dat is de rode draad van In de moestuin. Wim Lybaert begint zijn boek met tien praktische moestuinvaardigheden en hoe je die in je vingers krijgt. Daarna beschrijft hij van meer dan vijftig groenten uitgebreid hoe je ze kweekt, met een aparte gids voor beginners en gevorderden. Hij neemt je mee langs kruiden, fruitbomen en kleinfruit, en doet de beginselen van kweken en snoeien uit de doeken. En tot slot is er het tuindagboek van Wim, vol natuurliefde en met een heel eigen kijk op tuinieren en moestuinplezier.
€ 40,00